Tovább haladva a desszertek
listáján, következzen egy igazi mákos finomság. Történetesen egy pitéről van
szó, ahol a mákos tölteléket banán – igen, tényleg az – koronázza meg. Érdekes
és különleges párosítás, de nekem (és tulajdonképpen mindenkinek, aki kóstolta
már) bejött. Egyszer azt mondta valaki (maradjon meg az illető csak így…), hogy
a mák a gasztronómia vakvágánya. Üzenem neki, hogy kóstolja meg az alábbi pitét
és garantálom, hogy szájba csapja magát a fenti kijelentéséért!
A hozzávalók:
A tésztához szükség
lesz
- 10dkg cukorra
- 7 dkg vajra
- 1 tojásra
- egy fél citrom reszelt héjára
- 1 csomag vaníliás cukorra, de
valójában a vanília rúd a legjobb hozzá
- 20 dkg finomlisztre
- 1 kávéskanál szódabikarbónára
- 1 „korty” tejre
Az alapanyagokat – a tej kivételével- összedolgozom. Amikor
már majdnem összeállt a tészta a tejet akkor öntöm hozzá, szükség szerint
annyit, amennyit felvesz. Mivel vaj
alapú, én a töltelék elkészítéséig a hűtőben tartom (folpackba csomagolva),
csak közvetlen a nyújtás előtt veszem ki.
Szóval tészta a hűtőben, addig lássuk a tölteléket, amihez
az alábbiakra lesz szükség:
-
20 dkg darált mákra
-
18 dkg porcukorra
-
a citromunk másik felének héjára
-
3 db egész tojásra (ebből egy keveset
félreteszek a tetejére )
-
2 db banánra, ezt nem kell hozzákeverni :)
A felsoroltakat összekeverve, egy
kissé tömör állagú masszát kapunk. Na,
most vegyük elő a tésztát a hűtőből. Két
részre osztom, majd kinyújtom az első (egy kicsit nagyobb) adagot. Ez alkotja a
pite alapját. Kivajazott-lisztezett tortaformába helyezem, úgy hogy az oldalát
is kibélelem vele. Erre kerül a sűrű mákmassza.
A banánokat kb 0,5 cm vastagságúra karikázom, szorosan egymás mellé
helyezve a mákos töltelékre rakom. A tészta másik (kisebb) részét kinyújtom, és
a pitét befedem vele. A töltelékből „kispórolt” tojással megkenem a tésztát,
kissé megszurkálom villával.
1800C –on megközelítőleg 25 perc alatt készre sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése