2012. május 1., kedd

Mákos-banános pite


Tovább haladva a desszertek listáján, következzen egy igazi mákos finomság. Történetesen egy pitéről van szó, ahol a mákos tölteléket banán – igen, tényleg az – koronázza meg. Érdekes és különleges párosítás, de nekem (és tulajdonképpen mindenkinek, aki kóstolta már) bejött. Egyszer azt mondta valaki (maradjon meg az illető csak így…), hogy a mák a gasztronómia vakvágánya. Üzenem neki, hogy kóstolja meg az alábbi pitét és garantálom, hogy szájba csapja magát a fenti kijelentéséért!

A hozzávalók:
A  tésztához szükség lesz
- 10dkg cukorra
- 7 dkg vajra
- 1 tojásra
- egy fél citrom reszelt héjára
- 1 csomag vaníliás cukorra, de valójában a vanília rúd a legjobb hozzá
- 20 dkg finomlisztre
- 1 kávéskanál szódabikarbónára
- 1 „korty” tejre

Az alapanyagokat – a tej kivételével- összedolgozom. Amikor már majdnem összeállt a tészta a tejet akkor öntöm hozzá, szükség szerint annyit, amennyit felvesz.  Mivel vaj alapú, én a töltelék elkészítéséig a hűtőben tartom (folpackba csomagolva), csak közvetlen a nyújtás előtt veszem ki.

Szóval tészta a hűtőben, addig lássuk a tölteléket, amihez az alábbiakra lesz szükség:
-          20 dkg darált mákra
-          18 dkg porcukorra
-          a citromunk másik felének héjára
-          3 db egész tojásra (ebből egy keveset félreteszek a tetejére )
-          2 db banánra, ezt nem kell hozzákeverni :)

A felsoroltakat összekeverve, egy kissé tömör állagú masszát kapunk.  Na, most vegyük elő a tésztát a hűtőből.  Két részre osztom, majd kinyújtom az első (egy kicsit nagyobb) adagot. Ez alkotja a pite alapját. Kivajazott-lisztezett tortaformába helyezem, úgy hogy az oldalát is kibélelem vele. Erre kerül a sűrű mákmassza.  A banánokat kb 0,5 cm vastagságúra karikázom, szorosan egymás mellé helyezve a mákos töltelékre rakom. A tészta másik (kisebb) részét kinyújtom, és a pitét befedem vele. A töltelékből „kispórolt” tojással megkenem a tésztát, kissé megszurkálom villával.
1800C –on megközelítőleg 25 perc alatt készre sütöm. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése